Winkel Geldrop
 040 - 286 25 71
Keuze 1 Winkel 
Keuze 2 Werkplaats

di-vr: 09:00 - 18:00
za: 09:00 - 17:00

fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner


Winkel Geldrop
 040 - 286 25 71
Keuze 1 Winkel 
Keuze 2 Werkplaats

di-vr: 09:00 - 18:00
za: 09:00 - 17:00

Enviolo traploze versnelling

De Enviolo versnelling is een traploos versnelling systeem dat is gebaseerd op het al jaren eerder, door DAF ontwikkelde, variomatic systeem. Er zijn twee versies van het systeem.

Handmatig systeem

Versie één bedien je zelf met de hand. Dit zit op de rechterkant van het stuur, waar ook de normale versnellingen zitten. In tegenstelling tot de conventionele versnelling is deze versnelling traploos te bedienen is en niet aan de hand van een aantal vooraf ingestelde versnellingen.

Het voordeel van deze versnelling is dat je hem eenvoudig kunt finetunen en daardoor heel nauwkeuring de juiste versnelling voor ieder terrein kunt vinden. Fiets je bijvoorbeeld in de heuvels, dan pas je de versnelling moeiteloos aan naar de gewenste stand. Daarnaast is de handmatige Enviolo versnelling voorzien van een gesloten naaf, wat ervoor zorgt dat het systeem onderhoudsvriendelijk is. Er zitten geen tandwieloverbrengingen in de naaf, maar olie, wat zorgt voor een hoge duurzaamheid. Tot slot is het versnellingsbereik groter wat simpelweg resulteert in meer versnellingen dan op een ‘gewone’ fiets.

Er zijn twee kleine nadelen. Zo is het systeem zwaarder, waardoor het totaalgewicht van je fiets hoger komt te liggen, dit is echter maar een paar 100 gram. Ook is de versnellingshendel iets lastiger leesbaar omdat er meer versnellingen zijn, maar natuurlijk kan je prima op gevoel de juiste versnelling vinden.

Handmatig

Automatisch systeem

De Enviolo automatic regelt de versnelling voor de rijder. Hierbij geef je in het display aan hoeveel omwentelingen je per minuut wilt maken. Dit stel je één keer in en in het vervolg werkt de versnelling automatisch. Sta je dus stil bij bijvoorbeeld een stoplicht, dan schakelt het systeem automatisch naar een lagere versnelling zodat jij sneller wegfietst. Tijdens het fietsen schakelt hij ook hoger zodat jij naar je gewenste omwentelingen kunt gaan.

Het grote voordeel is dat je zelf niet meer hoeft na te denken over de juiste versnelling, doordat de fiets dit doet. Hierdoor kun je optimaal van je omgeving genieten en zonder in te leveren op veiligheid. Ook bij deze versie geldt dat er geen tandwieloverbrengingen, maar olie in de naaf zit. Hierdoor is deze versie, net als het handmatige systeem, onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

Naast het nadeel dat ook dit systeem de fiets wat zwaarder maakt dan de standaard fiets, is het automatische systeem fors duurder. Je dient dus rekening te houden met een behoorlijke meerprijs. Ook is de automaticversie is fors duurder, dus houdt rekening met een behoorlijke meerprijs.

Automatisch

Wanneer kies je voor een enviolo versnelling?

Het werkt perfect samen met een gates riemaandrijving (belt drive) en ook de steeds sterker wordende Bosch midden motoren. Je kiest voor een handmatig systeem als je met de e-bike woon-werk verkeer rijdt, omdat je dan te maken hebt met weinig slijtage,  laagdrempelig onderhoud en een hoge betrouwbaarheid. Wanneer je veel recreatief fietst, kan het automatic systeem de juiste keuze zijn voor jou. Vooral in heuvelgebieden is dit echt een aanrader, doordat het systeem het schakelen van de fietser ontzorgt. Tot slot is het systeem perfect voor mensen die artrose of reuma hebben en hierdoor dus moeite hebben met het draaien van het versnellingssysteem.

Welke fietsen hebben dit systeem?

De fietsen met een handmatig systeem zijn onder andere de Koga Pace B10 en de Koga E-Nova Pro. De Ebike Das Orginal heeft een aantal modellen in de tour pro serie en in de trekking pro X serie. Ook wordt dit systeem gebruikt bij elektrische bakfietsen zoals de Urban Arrow en de Gazelle Makki.

De automatic versie wordt onder andere ingezet door de Koga E-Nova Evo PT Automatic, het merk Flyer met de GoTour6 7.23. Ook bij Ebike Das Orginal bij de tour pro serie is er een model met het automatic systeem. Dit geldt ook voor de Ebike Das Orginal bij de trekking pro X. Ebike Das Orginal geeft als enige merk 4 jaar garantie bij zowel de handmatige als de automatische versnellingen van Enviolo. Andere merken geven 2 jaar garantie.